Yrittäjä: 5 merkkiä milloin kannattaa pitää pieni tauko, älä polta itseäsi loppuun

Huolimatta siitä, vaikka tykkäätkin nykyisestä ammatistasi, yrittäjänä olemisesta – tiedät olevasi itsesi herra ja määrittävän työtaakkasi. Unohdat mitä luultavammin ja toistamiseen myös päättää omista tauoista ja lomasta. Pitkässä juoksussa saatat huomata olevasi yhä useammin kipeä, aamulla sängystä nousu voi olla henkisellä tasolla hyvinkin vaikeaa(muistuttaako tämä sinua samasta fiiliksestä, joka oli päivätöissä aikanaan? jonka takia päätit ryhtyä yrittäjäksi?).

että saataisiin tarpeeksi dramaattinen fiilis tähän kohtaan, laita spotifysta tämä soimaan tai sitten toiselle välilehdelle youtubesta sama. Jatka lukemista.

Yllämainitut olotilat johtuvat mitä luultavammin siitä, että et ole pitänyt niitä pieniä taukoja tai lomia, joita keho ja mielesi vaatii. Pidä vaikkapa pientä vesilasia puoliksi täytettynä kädessä, käsi sivulle nostettuna ja huomaat, että pienikin paino voi tuntua tuhansilta kiloilta hetken kuluttua. Taukojen pitäminen maksaa itsensä takaisin pitkässä juoksussa moninkertaisesti. Se antaa sinulle henkisesti huomattavasti enempi vakautta, pitää myös kehon terveenä ja mikä tärkeintä – luova ajattelu antaa uutta potkua taas töihin.

Epäröitkö oletko valmis pitämään tauon kaiken hektisyyden keskellä? Tässä muutama hyvä merkki milloin se tauko olisi syytä pitää!

1. Luovuus, inspiraatio ja ideat hukassa

Ainakin allekirjoittaneen omassa työssä luovuus on yksi tärkeimmistä tukipilareista, mikäli haluat kuulla positiivista palautetta asiakkailta ja saada niitä lisää. Luovuutta ei välttämättä siinä määrissä tarvita jokaisella alalla, mutta näin yleisesti ottaen kun ajatellaan – on sille annettava iso rooli kuitenkin.

Aina ei kuitenkaan ole helppoa olla luova ja käsitellä asioita monesta eri näkökulmasta. Yksi pysyvän luovuuden reseptikohdista on saada tarpeeksi lepoa. Pitkittyneet työpäivät voivat koitua kohtalokkaiksi ja toteutukset alkavat kärsiä: toistat vanhoja asioita liikaa, menet sieltä mistä aita on kenties matalin. Mielesi piirtää tyhjää tai tuntuu siltä, kuin kaikki luonnostasollakin olisi valmista roskistavaraa.

2. Hermot vaativat myös lepoa

Oliko eilen kenties pientä sanaharkkaa kumppanin kanssa, lapset veivät hermot räjähdyksen partaalle, naapuri ylitti väärän kynnyksen tai epäonnistuit edellisessä projektissa hieman ja sen saattaminen loppuun ei mennyt ihan kuin elokuvissa? Tällaiset asiat saavat mielesi sivummalle siitä kultaisesta keskitiestä, missä kaikki on helpompaa. Näinä aikoina luova ja tehokas työskentely on todella vaikeaa – on siis fiksua pitää pieni tauko viikon keskellä, että hermot saavat tarvitsemansa levon.

se johtuu minusta, ei sinusta..

Asiakkaista puheenollen – joskus vain tulee asiakkaita, joiden kanssa työskentely on astetta vaativampaa kuin toisten. Näinä hetkinä saattaa mielessä käydä vain projektin lopettaminen, luovutus ja taas odottamaan seuraavaa, kenties sitä parempaa ja helpompaa projektia. Eipäs hätäillä kuitenkaan… se on meinaan turhautuneisuus joka puhuu 🙂

Ota hieman aikaa ja käy läpi projektia askel askeleelta ja mieti rauhassa johtuuko se vaikeus nyt todella asiakkaasta vai oletko sinä kenties hieman hankala tällä kertaa? Ennen projektin jatkoa, lataa itseluottamus täyteen ja palaa asiaan latautuneena ja hoida homma loppuun! Asiakas arvostaa varmasti enemmän aikataulun pientä venymistä – jos vaihtoehtona on laadultaan heikko toimitus.

3. Pidä hauskaa ja elä elämääsi

Se on niin helppoa uhrata kaikki vapaa aika työlle ja rahan ansaitsemiselle – itseasiassa niin helppoa, että siinä samalla ne yksinkertaisemmatkin asiat elämässä unohtuu. Kannattaa siis välillä pitää tauko ja juhlistaa syntymäpäiviä, vuosipäiviä tai vaikkapa muuten vain keksiä jotain kivaa tekemistä vanhalla kaveriporukalla tai perheen kesken. Tällaiset hauskat asiat antavat iloa ja sitä kenties kateissa ollutta kipinää työntekoon. Toisaalta, miksi haluisit hikoilla työpöytäsi äärellä kun muut juhlistavat uutta vuotta?

tee työsi rauhallisella mielellä

Tähän asiaan löytyy hyvä käytännön esimerkki: joskus tulee hetkiä, kun sinun pitäisi pystyä käytännössä repimään itsesi useaan paikkaan samanaikaisesti. Sen sijaan, että pitäisi miettiä vaikkapa haastavaa toteutusta asiakkaalle, sinun tulisi samanaikaisesti miettiä kotona kesken olevaa remonttia, ehkäpä häiden järjestämistä tai lapsesi synttäreitä. Kukapa voisi todella työskenellä tällaisessa esimerkissä ja tehdä hyvä jälkeä joka saralla?

Hah, huijaat itseäsi jos väität onnistuvan tasapainottavasi työelämän ja muun kaiken tämän keskellä. Pidä siis tauko töistä hetkeksi ja istu alas ja rupea suunnittelemaan niitä syntymäpäiviä tai hoida keittiöremontti loppuun. 🙂

4. Tunnista väsymys

Monet freelancerit ja yrittäjät jatkavat työpäivää ja työputkea vaikka keho ei jaksaisi enään metriäkään. Mikäli tunnistat itsesi tuosta lauseesta – olet luultavasti tuottamassa huonompaa työjälkeä kuin mihin pystyisit tai teet sen hyvin pian. Pidä siis nyt tauko, kun vielä ei aikataulut ole liian tiukoilla, koska sitten kun ne ovat – voit hymyillä etkä vahingossakaan ole oikeasti palanut loppuun.

Väsymystä on todella kahdenlaista, fyysistä ja henkistä. Henkinen väsymyksen tunnistaa helposti heti aamutuimaan, kun ei jaksaisi nousta sängystä, sillä korkea pino paperitöitä odottaisi työpöydällä. Olet yksinkertaisesti puutunut työhösi ja sitä ei huvita enää tehdä.

Jos huomaat joku päivä sanovasi ääneet “Kukaan ei arvosta mun duunia”, “Miks kaikki haluaa multa aina jotain?” tai “Mulla ei oo elämää” – tarvitset tosiaan tauon, hieman pidemmän tässä kohtaa.

5. Tekisikö mieli luovuttaa?

Tässä kohtaa ei enää puhuta pienestä tauosta vaan lomasta; mielellään langaton ja tavoittamaton. Sellainen loma, missä voit todella piiloutua maailmalta. Vietä se perheesi, parhaan ystäväsi tai muuten vain ihmisten kanssa kenestä välität, ihmisten kanssa kenelle sinun ei tarvitse antaa tai tehdä mitään.

Palkitse ja muistuta itseäsi siitä, minkä takia alunperin valitsin ryhtyä freelanceriksi tai yrittäjäksi: itsenäisyys, päätöksenteon etuoikeus, vapaus ja se, että voit ottaa tauon milloin tahansa.

Palattuasi takaisin sorvin ääreen mieti uudestaan sitä luovuttamista. Useimmiten tällainen kunnon resetointi riittää vahvistaaksesi sanontaa: kerran yrittäjä, aina yrittäjä..

Tsemppiä arkeen ja valoa työhön! 🙂

 

 

 

 

 

Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *