Eilen 4.9.2014 julkaistiin WordPressin uusi versio 4.0 Benny (nimetty jazz muusikko Benny Goodmanin mukaan). Tässä artikkelissa käydään läpi mitä uutta WordPress 4.0 toi mukanaan.

1409757645wordpress-4.0-welcome

Tärkeimmät WordPress 4.0 uudistukset

Tuhansien tuntien työn tulos on valmis ja tosiaan uusi aikakausi on taas täällä. Tässä listaus huomattavasti uudistuksista 4.0 myötä

 • Voit valita oman kielen asennuksen yhteydessä
 • Uusi ruudukkonäkymä mediakirjastolle
 • Parannuksia sisältöeditoriin
 • Lisää tukea oEmbedille
 • Lisää parannuksia TinyMCE näkymälle
 • Uusi lisäosien asennus tapa ja kokemus
 • Uusi vimpainten kustomointipaneeli
 • Uudet saatavuus ominaisuudet
 • Päivitetyt ulkoiset kirjastot

Voit valita oman kielen sivustolle asennuksen yhteydessä

Yksi WordPressin parhaita puolia allekirjoittaneen mielestä on avoimeen lähdekoodiin perustuva kokonaisuus. Tämä mahdollistaa todella laajan kehittäjäkunnan sovellukselle ympäri maailmaa. Tänä päivänä arviolta 29% asennetuista WordPress -sivustoista(yli 60 miljoonaa sivustoa) on kirjoitettu muulla kielellä kuin Englannilla. Tätä on huomioitu uudessa WordPress 4.0 versiossa.

Asentaessasi WordPressia yksi asennusvaihe on tätä nykyä oman kielen valitseminen, upeeta!

1409857189wordpress-4.0-installation-language-selection

Mikäli asensit WordPressin aikoinaan esimerkiksi Englanninkielisenä ja haluat WordPress 4.0 päivityksen myötä vaihtaa kielen Suomeen: onnistuu tämä uuden ominaisuuden ansiosta muutamalla klikkauksella!

1409858158wordpress-4.0-language-settings

Uusi ruudukkonäkymä Mediakirjastolle

Kiiestellysti isoin (ja luultavasti se odotetuin) kasvojenkohotus WordPressille, uusi mediakirjaston ulkoasu tarjoaa nyt upean ruudukkonäkymän (entisen listauksen rinnalla tietenkin). Tämä ominaisuus aloitettiin aikanaan stand-alone projektina ja tätä nykyä se parantaa mediatiedostojen hallintaa -> nopeampaa ja helpompaa.

Klikatessasi mediakirjastosta kuvaa – avaa wordpress modalin lightbox -tyyppisen näkymän mediakirjaston päälle, jossa voit muokata kuvia ja navigoida kuvien välillä. Ennen tätä versiota kuvaa klikatessa WordPress avasi kokonaan uuden välilehden selaimeen -> teki muokkauksesta todella takkuilevaa. Uuden ruudukkonäkymän ansiosta voit myös valita useita mediatiedostoja kirjastosta klikkaamalla.

1409757680wordpress-4.0-media-grid

Parannuksia sisältöeditoriin

Uusi WordPress 4.0 mahdollistaa paremman näyttötuntuvan muokatessasi sivuston sisältö.

Editoria voi uudessa versiossa suurentaa ja pienentää todella helposti. Myös mukava uudistus on se, jotta skrollatessa sivua alas editori pysyy mukana eikä aina tarvitse mennä takaisin ylös vaihtaaksesi esimerkiksi otsikointia tai leipätekstiä. Tätä ominaisuutta on vaikea hahmottaa kuvakaappauksella – kannattaa siis kokeilla itse ja huomata ero edelliseen.

Lisää tukea oEmbeddille (media upotukset)

Tämä on mielestäni todella hyödyllinen ja upea päivitys – säästät aikaa jatkossa upotellessasi erilaisia medioita. Tähän mennessä esimerkiksi Youtube tai Googlekartan upotus WordPressiin onnistuu suhteellisen helposti, mutta olet nähnyt vasta sen katsomalla päivitettyä ja julkaistua sivua, eikös niin?

Uusi WordPress 4.0 tuki upotuksille näyttää upotetut mediat jo editorissa hallintapaneelin puolella! On siis todella helppoa jatkossa upotella esimerkiksi Googlen karttoja ja Youtube soittolistoja sivustolle.

WordPress 4.0 tukee tätä nykyä myös näiden upotukset

 • TED Talks
 • CollegeHumor
 • Youtube soittolistat
 • Issuu
 • Mixcloud
 • Polldaddy Short URLs

 

1409757640wordpress-4.0-oembed-visual
Tässä kuva suoraan editorista Visual puolelta
1409757663wordpress-4.0-oembed-html
Tässä kuvakaappaus HTML välilehdeltä

Parannuksia TinyMCE näkymään

Uudessa WordPress 4.0 versiossa on myös paranneltu näppäimistön ja kurson käyttäytymistä TinyMCE:n kanssa kuten gallerianäkymän. Nämä parannukset ovat samankaltaisia kuten sisältöeditoriin kohdistunut päivitys(aikaisemmin tässä artikkelissa mainittu)

Uusi lisäosien asennuskokemus

Uusi WordPress 4.0 tarjoaa lisäosien asennukseen raikkaan visuaalisen uudistuksen ja kokemuksen. Lisäosat listautuvat nyt myös ruudukkonäkymässä selkeämmin kuin ennen. Lisäosien selostukset, arviot ja yhteensopivuus WordPressversion kanssa on selkeästi näkyvillä.

1409757660wordpress-4.0-plugin-interface

Uusi vimpainten kustomointipaneeli ja API

Uudessa versiossa WordPressin vimpainet omat omassa paneelissa uuden oman kustomoi -valikon kanssa (huom, sana ”Teema” on tipahtanut pois tästä valikosta ja saanut oman alueen).

Yhteenveto

Omasta mielestä WordPressin tiimi on valinnut tähän isompaan päivitykseen oikeita kasvojenkohotus -kohtia. WordPress on siis tänä päivänä entistä helpompi ja mukavampi tapa toteuttaa kotisivuja, blogeja tai vaikkapa verkkokauppoja.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *