Eletään aikoja, jolloin yhteydenpito lähimmäisiin, tuttaviin, sukulaisiin ja kavereihin on todella helppoa – parhaimmillaan vain klikkauksen päässä. On helppo jakaa päivän askareet vaikkapa kavereitten kesken kuvien, tekstin tai videon kera. Yksi paikka tällaiselle jakamiselle on ylitse muiden, Facebook. Välillä kuitenkin unohtuu pienen pieni fakta, jonka pitäisi kuitenkin olla suhteellisen iso tänä päivänä – yksityisyys. Se kavereiden kesken jaettu kuva tai pienehkö turhautumispainoitteinen tilapäivitys kesken työpäivän ei välttämättä näy pelkästään kavereille? Sen kavereille tarkoitetun hupaisan kuvan viikonlopulta näkee hyvin todennäköisesti sadat tuhannet muut silmäparit ja mikä pahinta? Et edes tiedä ketä sitä kuvaa tälläkin hetkellä katselee.

Hengitä syvään, rauhoitu, ei hätää 🙂 Keräsin tähän mielestäni ne näkyvimpien asioiden muutamat asetukset ja niiden merkitykset, jotta se päivittäinen tilapäivitys tai kuva viikonlopulta päätyisi jatkossa vain ja ainoastaan niiden nähtäville kenelle se oli alunperin tarkoitettu. Vaikkakin Facebookin yksityisyysasetukset ovat jokseenkin turhan löysät ja hankalat käyttää – tämän jälkeen kuitenkin mielesi lepää luultavasti hieman rauhallisemmin.

1. Järjestele kaveri/ystävälistasi

Facebook otti Google+ Circle palvelusta hieman oppia ja sisällytti hieman parannetun ystävälistauksen toimintoihinsa syyskuussa 2011. Tällä toiminnolla voit tehokkaasti ja yksinkertaiseti muokata: kuka näkee ja mitä omien luokitteluiden mukaan. Voit siis jakaa kavereitasi ryhmiin ja määrittää ryhmille omat säännöt näkemisen suhteen.

Toiminto tosin vaatii hieman paneutumista ja aikaa, sillä sinun on luokiteltava kaikki ystävät omiin luokkiinsa kuten: perheenjäsenet, kollegat, tuttavat ennen kuin saat haluamasi hyödyn toiminnosta. Jätä siis muutama päivitys välistä ja käytä aika hyödyllisesti luokitellen. 🙂

kaverilistat

Luokiteltuasi kaverit ryhmiin, voit nyt asettaa yksityisyysasetuksistasi omat säännöt kullekkin ryhmälle. Voit esimerkiksi estää ryhmän Kollegat näkemästä kuvaa jonka lisäsit tai lisäät ja samaan aikaan taas sallien esimerkiksi perheenjäsenten ja tuttavat -ryhmän näkevän kuvan. Tässä onnistut rajoittamalla ryhmien katseluoikeuksia seinäkirjoitusten ja kuvien osalta.

Luokiteltuasi kaverit voit helposti myös jatkossa luokitella uudet tuttavat jo tehtyihin ryhmiin. Jos luokittelet yhden henkilön kahteen ryhmään samanaikaisesti, esimerkiksi ryhmiin: kollegat ja tuttavat. Lisäät kuvan, jonka näkyvyys on sallittu tuttavat ryhmälle, mutta samanaikaisesti estetty ryhmälle kollegat – ei tämä kuva näy. Eli esto priorisoidaan tällaisissa tapauksissa korkeammalle.

2. Piiloudu hakutoiminnolta

Etkö halua uusia kaveripyyntöjä ihmisiltä, jotka eivät välttämättä tunne sinua? Jos et anna käyttäjätilisi listautua Facebookin hakutuloksissa, silloin nämä ihmiset ei pysty löytämään sinua Facebookin kautta. Kuinka tämä tapahtuu?

hakutoiminto

 

Avaa selaimeesi Facebookin yksityisyysasetus -sivu ja kohdat Kuka voi nähdä minut hauissa? ja muokkaa. Voit muokata haluatko, että sinua voidaan hakea sähköpostiosoitteella tai puhelinnumerolla. Näkymisvaihtoehtoina on JulkinenKavereiden kaverit tai Kaverit. Kaksi viimeistä vaihtoehtoa tarkoittaa Facebookin valtakunnassa lähinnä termiä ”katoaminen”. 🙂

3. Piiloudu muilta hakukoneilta kuten Google

Ihmiset lähtökohtaisesti hakevat uusia Facebook tuttavuuksia Facebookin omalla hakutoiminnolla ja mikäli olet piiloutunut tästä yllämainitun ohjeen mukaisesti, toinen paikka mistä voisit haluta piiloutua on yleiset hakukoneiden hakutulokset. Yleisillä hakukoneilla tarkoitetaan tällä hetkellä kolmea suurinta toiminnassa olevaa hakukonetta: Google, Yahoo ja Bing. Edellä mainitut hakukoneet indeksoivat(hakevat tietoa arkistoidakseen) myös Facebookista. Onneksi Facebookissa on tälle myös oma asetuksensa, jossa voit kieltää muiden hakukoneiden indeksoimasta sinun profiiliasi ja täten se ei enään näy hakutuloksissa. Mikäli hakukone on jo ehtinyt indeksoida profiilisi ja haluat sen pois – se saattaa viedä muutamasta päivästä pariin viikkoon, kunnes uusi indeksointikierros tulee ja hakukone huomaa uuden säännön ja poistaa edellisen indeksoinnin omista tuloksistaan.

hakukoneet

Eli ota esille taas samainen sivu, Facebookin yksityisyysasetukset ja zoomaile kohtaan Kuka voi nähdä minut hauissa? ja sieltä alempi kohta Haluatko muiden hakukoneiden linkittävän aikajanallesi?

4. Kuka voi kirjoittaa sinun seinällesi?

Sinun seinä – sinä päätät mitä siellä näkyy. Et voi tietää mitä tuttavasi haluaisivat sinne kirjoitella tai lisäillä kuvia – voit kuitenkin kontrolloida asiaa täysin, tiesitkö? Jotkin ystävät ja tuttavat voisi punoa hauskaakin pilaa laittamalle seinällesi ehkäpä kuvan, jota juuri sinä et sinne haluaisi vaikkakin pohjimmiltaan kyse olisikin hyvästä pilasta? Suutuspäissään ihmiset tekevät tyhmiä asioita ja Facebookissa se on helppoa, ei tarvi kuin muutama napin painallus ja pahaa oloa on helppo siirtää. Jos siis kaverilistaan kuuluu ihmisiä, joiden voisit pienessä mielessäkään ajatella tekevän joskus jotain edellä mainuttia – onneksi olkoon, kerron asetuksen, jolla päätät tästä hetkestä eteenpäin kuka ja mitä sinne sinun seinälle lisää.aikajana

Navigoidaan jälleen kerran Facebookin yksityisyysasetus -sivulle ja valitaan vasemmalta kohta Aikajana ja merkitseminen -> kohta Kuka voi lisätä asioita aikajanellesi. On kaksi tapaa estää ei-toivottuja asioita omalle seinälle. Ensimmäinen on asettaa oman seinän päivitysoikeus vain ja ainoastaan sinulle itsellesi. Tässä tapauksessa kohta Kuka voi julkaista aikajanallesi? ja valitse Vain minä. Toinen tapa muokata asetusta Ketkä voivat nähdä aikajanallsi olevat asiat.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *