Kaikki haluavat olla parempia ihmisiä, mutta useimmat meistä ei tiedä kuinka ja mitä se muutos vaatii.

Kuluneen kevään aikana on allekirjoittaneella ollut hieman enemmän aikaa pohtia itseäni ja uraani. Olen tehnyt isoja päätöksiä työn sekä oman elämäni suhteen. Lopetin yhden ison ja monivuotisen työurakan ja aloin keskittymään vain yhteen asiaan työni suhteen. Aloin myös aikaisin keväällä liikkumaan aktiivisesti ja kiinnitin huomiota ruokavaliooni. Olen myös alkanut ajattelemaan tulevaisuutta enemmän kuin ennen ja sitä, mitä tavoitteita asetan seuraavaksi.

Kahden ison muutoksen myötä + lukuisia pienempiä asioita voin todeta olevani pitkästä aikaa iloisempi ja energisempi. Ei pelkästään tuo liikunta, mutta myös mentaali puoli on kasvanut vahvasti kevään aikana. Mentaalipuolesta kiitokset kuuluu PetrolHead valmentajalle, Tero Puustiselle. Teron kanssa ollaan käyty läpi erilaisia asioita eri perspektiiveistä. Tero on myös auttanut minua hyödyntämään oman pääni sisällä olevat resurssit paremmin.

Ajattelinkin nyt kirjoittaa tällaisesta aiheesta ja sivuta hieman normaaleita otsikoita blogini suhteen, toivottavasti et pahastu.

Alla on listaus minun omasta näkemyksestäni – kuinka tulla paremmaksi ihmiseksi.

1. Ole halukas muuttumaan

Paremmaksi ihmiseksi tuleminen vaatii omaa tahtoa ja halukkuutta – halua muuttua. Muuttuminen on ainoa tapa tulla paremmaksi ihmiseksi. Moni ihminen elää tänä päivänä ns. comfort-zonella ja on lähtökohtaisesti muuttumista vastaan ja täten myös paremmaksi ihmiseksi tuleminen vaikeutuu. Pitäessäsi mielen avoimena ja siihen ripaus halua – hyvät työkalut muutokseen löytyy.

2. Ei tekosyitä

Aloittaessani aikanaan yrittäjänä – keksin tekosyitä todella paljon kun jokin homma ei mennyt niin kuin piti tai itse tein virheitä. Saatoin myös syyttää muita asiasta; asiakkaita, yhteistyökumppaneita, perheenjäseniä – ketä vain oli mukana ja lähellä. En ikinä katsonut peiliin ja miettinyt, että ehkä se vika olikin minussa.

Tekosyiden sijaan opin olemaan rehellinen itselleni ja myöntämään virheeni. Lopetin tekosyiden keksimisin ja otin syyt omiin niskoihin silloin kuin syy todella oli allekirjoittaneessa. Ymmärtämällä oman virheeni käytin tilaisuuden hyödyksi ja otin myös oppia näistä asioista. Tämä on auttanut minua monesti oppimaan tehdyistä virheistä ja välttämään niitä jatkossa.

3. Älä ole vihainen

Monet ihmiset hermostuvat usein ja helposti. Vihaisena päätöksenteko vaikeutuu ja usein tulee tehtyä huonoja päätöksiä. Itse aloitin yrittämisen tehden samanaikaisesti toisaalla ns. päivätöitä ja sen tuoma rasitus piti huolen, että olin usein vihainen ja turhautunut todella usein. Verenpaineeni oli koholla ja tunnemailmani heijastui myös läheisiini.

Vihan tai hermostuineisuuden hallitseminen on vaikea taito – mutta todella hyödyllinen. Sen sijaan, että olisin jatkanut tuota samaa rataa – päätin etsiä keinon, jossa kääntää kaikki tuohon hermostuneisuuteen sekä vihaisena olemiseen kulunut energia saataisiin hyötykäytettyä. Vihaisena oleminen ei auta minua eikä ratkaise ympärillä olevia ongelmia – päinvastoin.

Etsi jokin rentoutumiskeino, jolla voit hieman nollata ajatuksia. Minulla auttoi musiikki, pyöräily ja liikunta. Tero Puustinen antoi myös todella loistavan rentoutumisharjoituksen tätä varten.

4. Ole roolimalli

Tämä on jännä. Itse huomasin tämän vasta jälkeenpäin, kun asiaa oikeasti ajattelin. Yrittäjänä oleminen on tänä päivänä suosittu juttu ja moni ihminen arvostaa sitä kovasti.

Olen huomannut itsessäni tuota roolimallia ystäväpiirini suhteen, sillä monet ovat kovasti kysyneet neuvoja yrittäjyyteen liittyen. Tässä on kohta, jossa sinulla on tilaisuus nousta seisomaan ja olla ylpeä itsestäsi. Et halua missään nimessä näyttää huonoa mallia vaan hyvää.

Voit itse aloittaa jostain pienestä ja toimia roolimallina vaikkapa ystäväpiirin nuorille lapsille tai tietenkin omalle lapsellesi. Tämä auttaa myös itsetuntosi kehittymisessä ja tuo samalla myös uutta perspektiiviä siihen kuka olet.

5. Anna anteeksi

Anteeksi antaminen jollekkin, joka on satuttanut sinua – on välillä todella vaikeata. Monesti, kun minut suututettiin kunnolla – en antanut koskaan anteeksti. Vaikka kyseessä oli välillä pienikin juttu, joka vain tuli väärään aikaan ja väärässä paikassa – en antanut anteeksi. Tällainen pitkä vihan pitäminen ja taakan kasvattaminen ei ole terveellistä.

Opin kuitenkin nopeasti kun omat lapseni kasvoivat, että me ihmiset teemme virheitä, päivittäin. Vihan pitämisen sijaan kannattaa välillä antaa anteeksi. Tullaksesi paremmaksi ihmiseksi tulisi sinun tutkia hieman itseäsi ja menneisyyttä – ehkä siellä on tälläkin hetkellä joku asia, jonka voisit sovittaa ja antaa anteeksi jollekkin?

6. Kuuntele ihmisiä

Tänä päivänä monet meistä on todella kiireisiä työelämän, perheen ja omien harrastuksien kanssa. Jokainen meistä on tavalla taikka toisella siinä jatkuvasti pyörivässä oravanpyörässä. Tuntuu kuin ihmisillä ei tänä päivänä olisi aikaa oikeasti kuunnella toista ihmistä. Tämä on tärkeä asia, kun sitä kunnolla miettii. On todella hienoa osata kuunnella toista ihmistä!

Itse olen tavannut varsinkin yrittäjänä ollessani todella upeita ihmisiä, saanut isoja projekteja ja luonut yhteyksiä todella moneen paikkaan – ja tämä kaikki, koska olen antanut toiselle tilaisuuden puhua ja minä olen todella kuunnellut. Olemalla hyvä kuuntelija, muutat elämäsi varmasti parempaan suuntaan ja pysyvästi.

7. Ole rehellinen

Rehellisyys tänä päivänä on mielestäni aika harvassa. Rehellisyys on kuitenkin kaiken perusta. Lupaa itsellesi olemalla 100% rehellinen seuraavan kuukauden ajan, ei valkoisia valheita.

Haasta itsesi olemaan rehellinen kehittääksesi hyviä tapoja. Mikäli olet kova valehtelemaan ja keksimään asioita – aloita pienestä ja etene päivä kerrallaan. Oltuasi kokonaisen vuorokauden rehellinen – yritä 2-3 päivää seuraavaksi.

Pienin askelein kohti voittoa.

8. Tee jotain mistä et pidä

Olemalla avoin ja kokeilemalla asioita mitä et normaalisti tekisi on todella helppo tapa tulla paremmaksi ihmiseksi. Ota riski ja haasta itsesi tekemään jotain mitä et voisi kuvitella tekeväsi.

Miehet: peskää pyykkiä tai tiskatkaa
Naiset: vaihtakaa autoon vaikka öljyt

Jättämällä ne epämiellyttävät asiat tai asiat joista ette ole varmoja tekemättä – voitte jäädä paljosta paitsi. Allekirjoittaneella oli yrittäjäuran alussa aika iso pelko mennä asiakkaan luokse fyysisesti ja myydä siellä palvelu, jota olin aikaisemmin tarjonnut esim. sähköpostilla tai puhelimessa. Voitin kuitenkin itseni ja menin ensimmäiseen palaveriin/tapaamiseen, se meni hyvin ja diili tuli.

Uskalla yrittää.

9. Yllätä jokin läheinen

Suunnittele rakkaallesi hyvä yllätys. Oli se sitten aviopuolisosi, vanhempasi tai oma lapsesi. Mikäli tiedät ihmisen, joka ansaitsee lahjan tai yllätyksen – mene ja toteuta se.

Yksi palkitsevimmista tunteista on saada toinen ihminen aidosti hymyilemään. Yllätä siis jokin läheinen ja samalla palkitset itsesi hyvällä tunteella.

Tässä vielä loppuun yksi motivoiva video, joka kannattaa katsoa alusta loppuun ilman keskeytyksiä ja äänien kanssa.

Haastan sinut kokeilemaan näitä asioita ja jakamaan tämän artikkelin läheistesi kesken. 🙂

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *