Keskittyminen töissä saattaa herpaantua monesti ja vielä liian helposti. Tässä on aika tyypillinen tilanne mitä päässä liikkuu aamulla töihin mennessä: aloitat päiväsi miettimällä, jotta tänään teet hyvin töitä ja suoriudut ainakin (numero?) tehtävästä. Vaikkakin aamulla olo tuntuu päättäväiseltä ja edessä oleva työpäivä työntäyteiseltä ja selkeältä – huomaat jossakin vaiheessa keskeytyneesi jo monesti ja harhautuneesi esim. juttelemaan ystävien kanssa Facebook chattiin, vastailemaan ystävien turhanpäiväisiin sähköposteihin tms.

Miten siis vältämme nämä ikävät houkutteet kesken työpäivän, jotta saisimme omat työtehtävät hoidettua kunnialla? Olen itse taistellut useasti ko. ongelman kanssa ja eilen päätin illalla keräillä mieleeni viisi asiaa, joiden avulla saan suljettua ne ärsykkeet ja houkutteet sivummalle työn edestä.

1. Paloittele työpäiväsi

Se on tieteellisesti todistettu, että aivot voivat olla tarkkaavaisina vain rajalliselle määrälle tietoa sekä vain rajallisen ajan. Olisi siis fiksua jakaa päivän askareet pieniin osiin ja laittaa ne tärkeysjärjestykseen eikä miettiä kokonaista työtaakkaa jatkuvasti. Tarkoituksena olisi luoda ajatus, että edessäsi on vain pieniä työtehtäviä päiväksi, eikä sitä yhtä todella isoa työtehtävää. Tällä tavoin annat aivoille hieman lepoa eikä ajatukset karkaile. Annat tällä tavoin aivoille tilaa ”hengittää” ja tämä taas palkitsee tehokkuuden suhteen loppupäivästä. Eli jaa tehtävät pieniin osiin ja tällä tavoin kun jätät työpöytäsi voit varmasti yllättyä, jotta kuluihan se työpäivä nopeasti ja tehokkaasti.

Vielä loppuun sellainen vinkki: tätä kirjoittaessa sain muutaman puhelun asiakkailta ja meinasin itse sortua siihen virheeseen, jotta olisin kesken toisen tehtävän alkanut tekemään kolmatta ja neljättä tehtävää. Älä siis anna muiden keskeyttää tekemääsi työtä ellei se ole todella sen arvoista ja priorisoit sen todella tärkeämmäksi. 🙂

 Lego_Color_Bricks

2. Palkitse itsesi päättäväisyydestä

Ei se oikeasti niin paha asia ole viettää aikaa sosiaalisessa mediassa saaden ajankohtaiset päivitykset esim. Facebookista, Twitteristä jne. Tärkeää olisi kuitenkin se, että siellä ei aikaa käytettäisi työpäivän aikana isoja määriä, etenkin silloin kun sinulla olisi samaan aikaan oikeaakin tekemistä, töitä. Se mitä tässä haen on se, jotta kun olet paloitellut työsi pieniin osiin/tehtäviin – aseta itsellesi pieniä palkintoja ja maaliviivoja, joiden ylitettyä päästät itsesi käymään siellä sosiaalisen median maailmassa tarkastamassa nopeasti tapahtumat. Tämä tapa perustuu silkkaan pitkäjänteisyyteen ja vahvaan tahtoon.

relax

3. Löydä oikea musiikki taustalle

Minä esimerkkinä en voisi oikeastaan tehdä yhtään tehtävää koneella elleikö taustalla soisi edes jokin musiikki. Musiikki antaa minulle hyvä vauhdin päivän askareisiin ja pitää minut motivoituneena. Minun makuuni sopii vähän vilkkaammalla tempolla varustettu elektroninen musiikki tai sitten rauhalliset ja sulavat biisit pitkän päivää – riippuu hieman työtehtävistä.

Voin olla väärässä, mutta minkä tahansa genren sinä sitten valitsetkin niin pidä huoli ettei musiikki ole millään tapaa sellaista, joka vaatisi itsessään liikaa keskittymistä – ettei keskittymisesi herpaantuisi töistä taas musiikin puolelle. Esimerkiksi itse työn aikana voi kuunnella musiikkia, jossa joutuisin liikaa keskittymään ja kuuntelemaan kappaleen sanoituksia tai kappaleita, joiden tempo ja rauhallisuus lähentelee nukahtamista. Etsi siis iloista ja menevää musiikkia taustalle, joka suoraan sanottuna kaasuttaa sinut aamusta aina sinne iltapäivään, jolloin voit jo parhaassa tapauksessa ottaa kellokortin taskusta ja vaihtaa samalla löysemmän biisin taustalle. 🙂

Sing Science!

4. Piilota häiriötekijät

Jos tuntuu siltä, jotta mikään ei auta ja aika se vaan vierii eteenpäin katsellessa ystäväpiirin Facebook päivityksiä tai tuttujen kollegoiden hauskoja sähköpostiviestejä – piilota häiriötekijät tai itsesi näiltä. Voit esimerkiksi sulkea pikaviestiohjelman tai laittaa itsesi näkymättömäksi tai vaihtoehtoisesti laittaa itsellesi poissaolo-viestin ”Kiire, älä häiritse”. Niille ketkä tekevät töitä toimistorakennuksissa, joissa kollegat tapaavat pamahtaa huoneeseesi jutustelemaan päivän lööpeistä tai muusta: laita kuulokkeet päälle ja musiikki soimaan, sillä se on aika selkeä viesti, jotta teet jotain johon olet keskittynyt – ei saa siis häiritä.

How-to-Use-Do-Not-Disturb-on-iOS-6-2

5. Kiinnostu / löydä intohimo töihin

Loppuun vielä ehkä se paras ja varmin tapa tehdä työt ja tulosta: nauti siitä mitä teet ja löydä siihen intohimo. Käytämme pitkiä aikoja ja tunteja tehden asioita, jotka kiinnostavat meitä. Keskittyminen voi katketa asiaan saman tien mikäli se ei kiinnosta meitä tarpeeksi. Löytääksesi intohimon tai todellisen kiinnostuksen uudestaan työtäsi kohtaan voi viedä jonkin aikaa, mutta tämän löytäminen tuo vauhtia työpäiviin todella ja varmasti parannusta myös työjälkeen.

businessman_546

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *