12 myyttiä freelancerina / yrittäjänä olemisesta

Monella graafikolla ja web suunnittelijalla tuntuu tänä päivänä olevan aivan vääristynyt käsitys siitä, mitä yrittäjänä tai freelancerina oleminen todellisuudessa on. Monille on iskostunut päähän ajatus rennosta ja vapaasta työstä, jossa voidaan pelailla pelejä pitkin päivää ilman aikatauluja tai istua vain tietokoneen ääressä ja katsella tilin saldon kasvavan.

Moni tällä alalla työskentelevä palkansaaja miettii varmasti jossakin kohtaa uraansa freelanerin olon mahdollisuuksia ja sitä mitä eroa olisi mikäli toimisi itsenäisenä yrittäjänä. Ennen kuin teet päätöksen siirtyä palkansaajasta yrittäjäksi tai freelanceriksi, käydään lista yleisistä myyteistä läpi..

1) Sinulla on totaalinen vapaus

Tämä on iso juttu. Vaikkakin se on osakseen totta, että voit työskennellä missä tahansa etänä, löytyy tähän viitaten muutama huomautus: esimerkiksi sinun on tehtävä työtä siellä missä on internet-yhteys.

Varsinaiseen luovaan ja totaaliseen vapauteen pääset ajan saatossa, joka taas on pitkän uurrastuksen ja työn tulos, jossa hyvällä tuurilla voit jopa valita omat työsi. Alussa kuitenkin otat varmasti kaikki projektit ja työtarjoukset vastaan, sillä onhan sinän syötävä ja maksettava laskut.

2) Määrität itse aikataulusi

Tämä on harvoin totta. Moni puhuu tästä, että yrittäjänä voit määrittää itse aikataulusi ja täten vapaa-aikaa on juuri silloin kuin sitä haluat. Todellisuudessa freelancerina tai yrittäjänä oleminen on todella aikatauluttamista ja priorisointia. Joudut aikatauluttamaan asiakastapaamiset, projektit ja kaiken muun elämän siinä sivulla.

Mikäli et taas aikatauluta työtehtäviäsi – asiakkaasi saattavat soitella sinulle yömyöhään ja kysellä aikatauluja.

3) Teet töitä silloin kuin haluat

Tämä tulee todella isona myyttinä, EI. Ihan niinkuin tavallisessa päivätyössä palkansaajana – sinulla on tietyt työajat ja tehtävät. Mikäli et saa tehtyä vaadittuja tehtäviä tietyssä ajassa, saatat pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan tästä pitkän pennin.

4) Teet vähemmän töitä

Tätä ei voisi vääremmin ilmaista. Siitä lähtien kuin itse aloitin yrittäjänä – en ole koskaan tehnyt niin paljon töitä kuin nyt. Tulet tekemään töitä huomattavasti enemmän kuin palkansaajana ja kellokortin omistajana, sillä työaikaseurantaa ei ole.

Teet luultavasti töitä myös illat ja viikonloput, sillä haluat asiakkaiden maksavan laskunsa.

5) Voit keskittyä siihen mistä pidät

Vaikkakin siirtyessäsi freelanceriksi tai yrittäjäksi, pääset pääsääntöisesti tekemään sitä mistä pidät ja sitä missä intohimosi on – se ei kuitenkaan ole koko totuus. Joudut tekemään myös paljon muuta mistä et välttämättä pidä; joudut olemaan itse itsellesi IT-tuki mikäli tulee ongelmia koneen kanssa. Joudut myös perehtymään mahdollisiin kirjanpitoasioihin, budjetteihin ja laskujen maksuun.

Olet sihteeri, toimittaja, suunnittelija, kirjanpitäjä.. lista jatkuu.

6) Töitä tulee ovista ja ikkunoista

Tämä on aika yleinen väärinkäsitys. Moni kuvittelee esimerkkinä, kun avaat verkkokaupan, että tilauksia alkaa satamaan sisään. Vaikkakin ajatuksena tuo voisi toimia, on se kuitenkin todellisuudessa jotain muuta. Asiakaskunnan rakentaminen ja uusasiakashankinta ottaa aikaa alussa todella paljon. Pelkän portfolion laittaminen nettiin ja odottelu ei tuo asiakkaita sinulle.

Sinun täytyy olla aktiivinen ja miettiä tehokkaita keinoja saada itsesi kartalle ja ihmisten ulottuvuuksiin. Sinun täytyy opetella sosiaalisen median tiatoja, oppia missä kannattaa mainostaa ja kuinka maksullinen mainonta toimii.

Edellä mainittujen taitojen oppiminen on hyödyllistä, sillä voit niitä soveltaa myös asiakkaiden suuntaan myytäviin palveluihin.

7) Tienaat enemmän

Olisi kiva yhtyä tähän ja sanoa, että totta se on. Vaikka itse pidänkin ajatuksesta ”vain taivas on rajana” niin täytyy hieman toppuutella. Omakohtainen kokemus osoitti aikanaan ensimmäisen vuoden aikana, että hyvä kun pystyi tienaamaan saman kuin edellisessä päivätyössä. Myös monet kollegat yhtyvät tähän ja käyttävätkin sanontaa ”palkkaa ei makseta itselle ensimmäisen vuoden aikana”.

Ei kuitenkaan syytä lannistua, sillä tämä helpottaa ajan myötä.

8) Verkkarit jalassa aamusta iltaan

Ei ihan. Mikäli oikeasti haluat luoda yhteistyökumppaneita ja uusia liikesuhteita – asiakkaasi odottavat usein näkevän sinut kasvotusten ennen tarjouksen hyväksymistä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että tulet käymään asiakkaan luona palaverissa ja neuvotteluissa. Näihin tapaamisiin kannattaa panostaa ja osana panostamista on terveen ja skarpin ensivaikutelman jättäminen. Ei siis kannata vielä viedä pukua tai muita siistejä vaatteita kierrätykseen verkkareiden tieltä.

Kotona toki saat pukeutua juuri niin kuin haluat ja itseasiassa eri vaatetuksella saat helposti luotua itsellesi mentaalitasolla sen tietyn ”koti-moden” ja ”työ-moden” – hyvä asia.

9) Enemmän vapaa-aikaa

100% väärin. Olisipa vuorokaudessa enemmän tunteja -on ajatuksesi aivan varmasti alkutaipaleilla. Asiakastapaamisten, kirjanpidon ja mainostamisen mietit hetkittäin, että pitäisihän tässä välillä istua ja tehdä myös sitä oikeata varsinaista työtä koneen äärellä.

Mikä pahinta? Silloin kuin on hiljaista eikä projekteja ole liiakseen – työskentelet kahta kauheammin, jotta näin hiljaista ei olisi.

10) Sinun ei tarvitse työskennellä ihmisten kanssa joista et pidä

Tämä on toiveajattelua. Tulet varmasti työskentelemään ihmisten kanssa, josta pidät, et pidä, halveksit, vihaat, rakastat, ihailet ja kaikkea siltä väliltä. Tulet työskentelemään kaikenlaisten ihmisten kanssa(tai ainakin sinun tulisi oppia niin) ja se on vain hyväksi. Kolikon kääntöpuolena on se halu työskennellä ja tieto siitä, että tästäkin projektista tulee rahaa tilille.

11) Kotona työskentely on kuin tekisi töitä parataasissa

Tämä on totta mikäli olet sinkku, asut hiljaisella alueella, eikä sinulla ole naapureita tai lemmikkieläimiä. Todellisuudessa stressitasosi tulee nousemaan hetkittäin katosta läpi mikäli sinulla on puoliso, lapsia tai lemmikkieläimiä.

Moni freelancer / yrittäjä kokee kotona työskentelyn usein aika yksinäisenä elämyksenä varsinkin alkumetreillä. Tämä helpottuu hieman uusien yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa – saa enemmän kommunikointia päivätasolla.

Aika moni tänä päivänä on alkanut tekemään myös töitä paikallisissa kahviloissa – eikä ihme. Kahvilaan kun menet ja ostat itsellesi kahvin, laitat kuullokkeet korville ja avaat läppärin. Kukaan ei tule häiritsemään sinua. Kahvilat muutenkin ovat omasta mielestäni aika luovia paikkoja työskennellä.

12) Voit olla itsesi pomo, kukaan ei määrää

Tämä olisi huikeeta!

Vaikkakin se on totta, että olet itse itsesi pomo – joskus kuitenkin säilyttääksesi hyvän asiakas-suhteen on sinun toteltava tiukasta asiakkaan toiveita.

Parhaat asiakkaat antavat toimeksiannon näin: ”Tässä on tehtävä, nämä ovat odotukset, luotan sinuun täysin.”

On myös olemassa asiakkaita, jotka haluavat osallistua todella paljon projektin kulkuun ja ottaa ohjat todella käsiin. Näille asiakkaille rakennetaan usein sivusto, jonka he olisivat voineet itse tehdä – mutta halusivat sen kuitenkin tilata. Näissä tilanteissa kannattaa konsultoida asiakasta ammattitaitoisesti ja perustellen niin päästään maaliin helpommin ja lopussa asiakas kiittää ja kumartaa.

Yhteenveto

Toivottavasti tämän kirjoituksen lukemisesta ei paistanut katkeruus tai muutenkaan minkään sortin negatiivisuus. Päin vastoin, allekirjoittanut on toiminut jo useamman vuoden yrittäjänä / freelancerina eikä kaduta päivääkään.

Vaikkakin tie voi olla raskas niin on se kyllä todella usein myös hyvin palkitseva pitkässä juoksussa. Freelancerina toimiminen antaa sinulle mahdollisuuden oikeasti itse vaikuttaa uraasi ja kehittymismahdollisuudet ovat rajattomat.

Share This :

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *