Kuinka nopeuttaa Woocommerce verkkokauppaa?

Kuinka nopeuttaa Woocommerce verkkokauppaa?

Woocommerce nopeusoptimointi

Oletko kokeillut selata omaa verkkokauppaasi asiakkaan näkökulmasta? Jos et niin suosittelen sitä ehdottomasti kaikille ja mielellään säännöllisin väliajoin. Tuntuuko se hitaalta? Meneekö jopa omat hermot?

Listaamme muutamia vinkkejä sivuston nopeuteen liittyen! Hyvänä nyrkkisääntönä olisi selata kauppaa kuten sinne ensimmäistä kertaa tuleva potentiaalinen asiakas. Kannattaa heti alkuun tyhjentää selaimen välimuisti, että saadaan mahdollisimman realistinen ensikertalaisen kokemus. Aloita Googlesta jollakin hakusanalla, jonka pitäisi johdattaa kauppaasi. Selaa muutamia tuoteosastoja sekä tuotteita läpi, vie tuotteita ostoskoriin ja käy kassalla. Kirjaa samalla ylös asiat, jotka pistivät silmään tässä testissä. Ostoprosessin säännöllinen testaaminen on erittäin tärkeätä liiketoiminnan kannalta.

Olemme Sitefixillä nopeuttaneet kymmeniä sivustoja, joista varmasti puolet pyörivät Woocommercen kanssa ja täten voidaan todeta, että nopeusongelmat ovat aika yleisiä varsinkin verkkokaupoilla. Voit tutustua meidän omaan On Demand sivuston nopeusoptimointi -palveluun myös tästä.

Testaa Woocommercen suorituskyky

Ennen kuin alat varsinaisesti optimoimaan verkkokauppasi suorituskykyä olisi hyvä tietää se lähtökohta. Verkossa on useita työkaluja sivuston suorituskyvyn mittaamiseen, joista käytetyimpiä ja varmasti luotettavimpia ovat allekirjoittaneen mielestä seuraavat:

Kumpaa tahansa palvelua käytitkään niin mikäli sivustosi latautuminen kestää yli 3 sekuntia – menetät todennäköisesti jo asiakkaita. Tutkimuksen mukaan tämän päivän kuluttaja on todella vaativa. Sivuston latausajalla on todella merkitys – eihän kukaan meistä tykkää hitaista sivuista? Sivuston latausaika on suoraan verrannollinen kassavirtasi kanssa. Keskimääräisesti 47% kävijöistä odottaa sivustosi latautuvan alle 2 sekunnissa ja 40% kävijöistä hylkää koko sivustosi, jos latautuminen kestää yli 3 sekuntia.

Toisin sanottuna 1 sekunnin viive vähentää sivustosi konversiota 7%:lla – jos siis kauppasi liikevaihto olisi 100 00€ päivässä, menetät tuolla sekunnin viiveellä latauksessa vuositasolla 2,5 milj €; lähde

Mitä nämä nopeustestit oikein kertovat?

Edellä mainitut palvelut kertovat, kuinka sivustosi latautuu kävijälle tämän tullessa sivustolle ensimmäistä kertaa. Testien algoritmit muodostavat pisteet sivustolle, joka koostuu seuraavista asioista; sivuston koko, http-pyyntöjen määrä, latausaika ja suorituskyky

Sivuston koko: tällä tarkoitetaan sivuston fyysistä kokoa, kuinka monta kilotavua tai megatavua. Useimmiten tässä suurinta lukua näyttelee valitettavasti kuvat – pyri mahdollisimman pieneen lukuun.
Http-pyyntöjen määrä: Woocommercen tapauksessa tämä luku on usein normaalia kotisivua korkeampi, sillä käytössä on useampi lisäosa, jotka jokainen muodostavat useita lisäpyyntöjä perus kokoonpanoon nähden. Pyri pitämään tämä luku maltillisena – voit yhdistää css/js tiedostoja oikealla cache -työkalulla.
Latausaika: tämä on se tärkein mittari! Mikäli tämä saadaan alle 3 sekuntiin – ollaan jo saavutettu jotain.
Suorituskyky/arvosana: moni mittari arvostelee sivustoa hieman eri tavalla ja tällä ei periaatteessa ole mitään merkitystä, sillä edellä mainittu latausaika ratkaisee. Ei sivustolle tuleva potentiaalinen asiakas näe tätä arvosanaa missään kohtaa. Tämä on enemmän tarkoitettu kehittäjille ja hifitelijöille – joskin se antaa useasti myös hyviä vinkkejä mihin suuntaa kehittää sivustoa.

Sivuston hosting merkitsee todella paljon

Millaisella alustalla ja ympäristössä sivustosi oikeasti pyörii? Onko seinänaapureina tuhansia muita sivustoja ja meteli kuuluu omaan kauppaan asti? Mikäli verkkokauppa on sinulle muutakin kuin harrastus ja sen tuottamalla rahalla on oikeasti merkitystä elämässäsi, suosittelemme panostamaan kunnon hostingiin. Millaista kk-maksua tällä hetkellä maksat webhostingista? Onko kyseessä ns. shared hosting (jaetut resurssit) vai VPS? Eikö termit kuulostaneet tutulta? Käy tutkimassa palveluntarjoajasi sivustoa ja lukemassa ne ominaisuudet vielä kerran läpi. Suosittelemme miltein poikkeuksetta kaikille skaalautuvaa & hallinnoitua VPS palvelua.

 • VPS (Virtual Private Server): palvelimen resurssit ovat yksinomaan teidän käytössä
  • Ei hidastuksia muista sivuista johtuen
 • Hallinoitu VPS taas tarkoittaa sitä, että palveluntarjoaja huolehtii kaikesta palvelintason asioista, kuten ajantasalla olevista php versioista, palomuurista jne.
 • Skaalautuvuus taas tarkoittaa sitä, että kun verkkokauppasi kasvaa ajanmyötä ja liikennemäärä siinä samalla; voidaan käyttämäänne palvelun resursseja kasvattaa ns. lennossa. Ei siis tarvitse etsiä uutta palvelua sen takia, että verkkokaupalla menee hyvin. Tämä on myös ominaisuus erilaisissa kampanjoissa, joissa liikennemäärät saattavat tuplaantua tai triplaantua hetkittäin.

Cache käyttöön verkkokaupassa

Cachella tarkoitetaan suomeksi ns. välimuistia, jolla tiivistetään ja rutistetaan sivuston julkisivu mahdollisimman pieneen muotoon valmiiksi näytettäväksi. Sen sijaan, että sivustolla vieraileva taho joutuisi lataamaan jokaisella käyntikerralla kaikki sivuston scriptit, kuvat ja muut resurssit – tarjoaa sivusto näistä sen tiivistetyn kopion välimuistista nopeammin. Cachen saa helpoiten päälle sopivalla lisäosalla, joita ovat mm:

Cachen tärkeimpiä tehtäviä on tarjota se ns. staattinen ja tiivistetty versio suoraan välimuistista ilman sen enempiä kyselyitä palvelimen suuntaan. Sopivan lisäosan avulla voidaan myös optimoida sivustoa kuten tiivistää HTML koodia, yhdistää CSS/JS-tiedostoja sekä ladata kuvia sitä mukaan kun sivustoa selataan eikä kaikkia kerralla. Cache lisäosan onnistunut konfigurointi vaatii aikaa, useita testejä sekä kokemusta asian suhteen.

Ota käyttöön CDN

Tuossa taannoin kirjoitettiin kokonainen artikkeli CDN:n tuomista hyödyistä, sen lukeminen kannattaa. Lyhyesti CDN:n avulla saadaan tarjottua sivuston resurssit (kuvat ja scriptit) asiakasta lähimmältä palvelimelta ja täten se ei myöskään rasita sivuston omaa palvelimen resursseja tai kaistaliikennettä.

Optimoi sivustolla olevat kuvat

Tämä on useimmiten todella ratkaiseva asia minkä tahansa kotisivun latausajan suhteen. Tämä on myös asia, johon ei voida vaikuttaa edes parhaimmalla mahdollisella hostingilla, cachella tai muullakaan tavalla, sillä ladattavien kuvien nopeus riippuu kävijän omasta nettiyhteydestä.

Vaikkakin tänä päivänä nopea nettiyhteys alkaa olemaan jo lähellä standardia Suomessa niin ei voida sivuuttaa sitä faktaa, että sivustolle tuleva taho todennäköisesti selaa sivustoa puhelimellaan, jossa voi alueellisen kuorman takia olla käytössä erittäin heikko 4G/3G yhteys. Tästä syystä haluamme, että sivustolla ei ole liian suuria tiedostoja ladattavana.

Ei minulla ole photoshoppia, miten ne kuvat sitten kannattaa optimoida?

Kuvien optimoinnilla tarkoitetaan niiden tiedostokoon pienentämistä, eli kuvan pakkausta ja kuvien resoluution oikeaa kokoa. Tiedostokoon tulisi olla mahdollisimman pieni ja se saavutetaan pakkaamalla kuva. Tätä varten löytyy useita työkaluja, joiden avulla saadaa usein karsittua kuvan tiedostokoosta jopa 90% pois.

Oikea kuvakoko ja resoluutio on syytä myös ymmärtää

Laittaessasi sivustolle / verkkokauppaan esimerkiksi kuvia, on aina hyvä laittaa ne myös oikeassa koossa suoraan, vaikkakin Woocommercen tapauksessa esimerkiksi tuotekuvista tehdään automaattisesti oikeankokoiset esikatselukuvat. Resoluutio internettiä varten on 72dpi.

Nopeutta suojauksella, HTTPS/HTTP2

Moni varmasti onkin tänä keväänä / kesällä saanut kuulla suojauksesta HTTPS & SSL termeistä, sillä Google otti omassa tuotteeseen (Google Chrome) käyttöön varsin rankan ja ehdottoman tavan ilmaista sivuston turvallisuudesta. Moni sivusto onkin saanut osakseen epäluottamusta kävijöiden silmissä, sillä sivustot joilla ei ole vielä kävijän ja sivuston välistä salausta käytössä – merkitsee Google Chrome ei turvalliseksi.

Miten tämä HTTPS vaikuttaa sitten nopeuteen?

Ottamalla käyttöön SSL sertifikaatin ja HTTPS yhteyden sivustolla, alkaa sivusto myös samalla sekunnilla hyödyntämään uudempaa HTTP prokotokollaa nimeltä HTTP2(mikäli hostingpalvelusi tätä myös tukee), joka taas on huomattavasti tuota perus HTTP protokollaa nopeampi.

Tämä HTTP2 protokolla on siis käytössä hostingpalveluissa, jossa ymmärretään modernia tekniikkaa (ei ne halvimmat).

HTTP2:n suurimmat hyödyt ovat useiden http -pyyntöjen samanaikainen suorittaminen, kun taas HTTP protokollassa selain käsittely pitkää jonoa pyyntöjä yksi kerrallaan. Pyyntöjen priorisointi palvelimen puolelta on toinen etu ja täten saadaan tarvittaessa ladattua kaikki resurssit oikeassa järjestyksessä kävijän suuntaan.

Tarkista ja ota käyttöön PHP 7.x

PHP on ohjelmointikieli, jonka päälle WordPress ja Woocommerce on rakennettu. PHP:lla suoritetaan monia prosesseja liittyen WordPressin ja Woocommercen toimintaan. Internettiä mullistanut PHP päivitys 7.0 on pitkään paikkansa vakiinnuttanutta PHP 5.6 versiota noin 2-3 kertaa nopeampi suorittamaan prosesseja ja täten päivittäminen 5.6 -> 7.0 versioon todennäköisesti nopeuttaa sivustoasi niin hallintapaneelista kuin myös kaupan puolelta.

Vaikkakin PHP 7.0 on jo ollut maisemissa joulukuusta 2015 niin vielä tänä päivänä löytyy valtavasti lisäosia WordPressiin / Woocommerceen, jotka ei välttämättä ole yhteensopivia PHP 7.0 kanssa ja nämä voivat aiheuttaa ikäviä konflikteja. Kannattaa siis ennen PHP version vaihtamista suorittaa pieni tarkistus yhteensopivuuden suhteen tähän tarkoitukseen saatavalla lisäosalla: https://wordpress.org/plugins/php-compatibility-checker/

PHP versiota pääset usein vaihtamaan Cpanelista tai webhotellisi hallintapaneelista käsin. Mikäli tälle ei suoraa paikkaa löydy niin ota yhteyttä palveluntarjoajaasi.

Turhat lisäosat pois ja selektiivinen lataus

Moni verkkokauppa, jotka ovat palvelleet asiakkaitaan jo muutamia vuosia, sisältävät usein jonkin verran lisäosia, jotka eivät enää ole lainkaan käytössä. Olisi hyvä käydä säännöllisesti läpi sivuston lisäosia ja niiden tarpeellisuutta. WordPress + Woocommerce yhdistelmä usein vetää puoleensa reilusti perus WordPress sivustoa enemmän lisäosia, sillä monet lisätoiminnot tuodaan verkkokauppaan nimenomaan lisäosilla kuten; maksutavat, toimitustavat, markkinointi, sähköposti jne.

 • Löytyykö sivustolta lisäosia, jotka eivät ole käytössä? Poista nämä.
 • Voisitko korvata monen lisäosan toiminnot kenties yhdellä?
 • Ovatko kaikki käytössä olevat lisäosat oikeasti tarpeellisia ja hyödyllisiä?
 • Et tarvitse lisäosaa esim Google Analyticsille, Live Chateille, FB pixelille jne. Nämä voidaan upottaa helposti suoraan teemaan.

Selektiivisellä latauksella lisäosat sinne missä niitä tarvitaan

Sivuston latausnopeuteen vaikuttaa usein http-pyyntöjen määrä. Pyyntömäärä WordPress / Woocommerce sivustolla on suoraan verrannollinen käytettävissä olevien lisäosien määrään. Lisäosa sisältää usein kaupan julkisivulla latautuvia CSS ja JS tiedostoja, jotka kävijän selain lataa sivustolle tullessa.

Monesti sivustolla on lisäosia, jotka on tehty esimerkiksi vain ja ainoastaan tuomaan ominaisuuksia Kassa -sivulle tai ostoskorin toimitustapa -osioon tai yksittäiseen tuotenäkymään. Nämä lisäosat kuitenkin latautuvat kaikkialla ja vaikuttavat varsinkin sivuston etusivun latausnopeuteen, joka taas voi toimia erittäin vahvana karkottimena pitkän latausajan ansiosta uusille potentiaalisille asiakkaille.

Plugin Organizer – käytetään lisäosia siellä missä niitä tarvitaan

Tällä kätevällä lisäosalla voidaan määritellä yksinkertaisella drag-drop tyyppisellä valitsemilla, mitkä lisäosat jätetään esim pois ladattavien listalta etusivulla tai yksittäisessä tuotenäkymässä. Lisäosalla voidaan suorittaa myös erittäin monimutkaisia ehtolausekkeita ja suodattaa lisäosia kirjautuneiden asiakkaiden suhteen tai esim ladata tai jättää lataamatta tiettyjä lisäosia mobiilikäyttäjille.

Tutustu lisäosaan osoitteessa: https://fi.wordpress.org/plugins/plugin-organizer/

Ota Ajax pois käytöstä (ajax_fragments)

AJAX (ajax_fragments) on Woocommerceen sisäänrakennettu ominaisuus, joka päivittää ostoskorin sisältöä reaaliajassa ilman, että asiakkaan tarvitsee erikseen päivittää sivua. Tämä on kyllä käyttäjämukavuutta tuova ominaisuus ja toisaalta luo erittäin sulavan ostokokemuksen.

Ongelma on kuitenkin se, että tämä ominaisuus vaikuttaa erittäin oleellisesti sivuston latausnopeuteen ja syö myös tehokkaasti palvelimen resursseja samalla. Tämä ominaisuus myös seuraa usein sivulle, jossa ei ole edes tuotteita tai muutakaan Woocommerceen liittyvää – eli aivan turha viive esim etusivulla, jossa ei ole lainkaan tuotteita – tai esim ota yhteyttä -sivulla.

Hostingpalvelusta riippuen tämän wc-ajax=get_refreshed_fragments prosessin latausaika voi olla parista sekunnista useaan sekuntiin. VPS alustalla ollaan koettu n. sekunnin latausviivettä pelkästään tämän osalta, kun taas jaetulla webhostingilla vastaava viive on ollut 3-5 sekunttia tai enemmän.

Kuinka nopeuttaa Woocommerce verkkokauppaa?

Ajax_fragments pois etusivulta

Voit ottaa ajaxin pois käytöstä pelkästään etusivulla pienellä php filtterillä, jonka voit syöttää teeman functions.php tiedoston loppuun:

/** Poista Ajax etusivulta */
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'dequeue_woocommerce_cart_fragments', 11);
function dequeue_woocommerce_cart_fragments() { if (is_front_page()) wp_dequeue_script('wc-cart-fragments'); }

Kuinka nopeuttaa Woocommerce verkkokauppaa?

Ajax_fragments pois lisäosalla

Voit myös poistaa tuon ajax_fragmentsin käytöstä siihen tehdyllä lisäosalla: Disable Cart Fragments – lisäosalla ei ole erikseen sen kummempia asetuksia, vaan pelkkä lataus ja aktivointi riittää tässä tapauksessa.

Asiakkaan ohjaus kassalle

Mikäli päädyt ottamaan tuon ajaxin kokonaan pois käytöstä – suosittelen raksimaan asetuksen woocommercesta, jolla ohjataan asiakas suoraan kassalle asiakkaan lisättyä tuotteen ostoskoriin.

Kuinka nopeuttaa Woocommerce verkkokauppaa?

Pidä WordPress, lisäosat ja teema ajantasalla

Yksi monesti unohtuva asia on pitää itse julkaisujärjestelmä, lisäosat ja teema ajantasalla ja päivitettyinä. Kokemus on myös osoittanut, että osa kauppiasta jättävät tarkoituksella esim. Woocommerceen kohdistuvia päivityksiä tekemättä. Tämä johtuu usein siitä, että jokin aikaisempi päivitys on kenties aiheuttanut joskus konfliktin sivustolla toisen lisäosan tai teeman suhteen ja tätä ei haluta toistaa.

On tärkeätä pitää lisäosat, teema ja WordPress jatkuvasti päivitettynä, sillä useat päivitykset sisältävät esimerkiksi tietoturva-aukkoja paikkaavia päivityksiä ja myös suorituskykyä parantavia fiksejä. Säännöllisyys on kaiken A ja O, eli suorita ne pienimmätkin päivitykset säännöllisesti. Tällä tavoin ehkäistään isojen muutosten tapahtumista yhdellä kertaa.

Tietokannan optimointi voi auttaa isompia kauppoja

Tietokanta on siis paikka, jonne oikeastaan kaikki tieto WordPress/Woocommerce sivustolta tallentuu. Oli kyse sitten tilauksista, tuotteista, lisäosan asetuksista jne. Isommille verkkokaupoille, joissa tuote- ja tilausmäärät ovat kymmenissä tuhansissa, olisi syytä ottaa tietokannan säännöllinen optimointi mukaan to-do listalle. Miksi?

Esimerkki: sivustosi sijaitsee webhotellissa, jossa resurssit ovat jaetut. Tilauskannassa on muutamat tuhat tilaus vuosien saatossa ja tuotteitakin löytyy reilu 5000 kappaletta. Jokainen sivustolle tehty tuotehaku, tilauksen avaus ja tarkastelu tarkoittaa sitä, että sivustosi tekee pyynnön tietokantaan hakeakseen ko. tietoja sieltä. Varsinkin jaetuilla resursseilla tämän pyynnön ja tiedon haku voi kestää tietokannan ollessa jo ”kohtalaisen” kokoinen. Näitä ongelmia harvemmin ilmenee dedikoiduilla resursseilla.

Tietokannan optimointi onnistuu mm. tähän saatavilla olevilla lisäosilla tai vaikkapa suoraan phpmyadminista käsin.

Nopeusoptimointi on prosessi

WordPress ja Woocommerce yhdistelmä jo sen kertovat, että kyseessä ei ole kerralla kuntoon ja sitten pois päiväjärjestyksestä. Vaikkakin huolellisesti tehty nopeusoptimointi on pitkälle kantava hyöty, täytyy kuitenkin muistaa, että tällaisissa komplekseissa on monen monta muuttujaa ja jatkuvasti tulevia uudistuksia sekä päivityksiä.

Internal Server Error - Näin selvität syyn ja ratkaiset ongelman

Internal Server Error – Näin selvität syyn ja ratkaiset ongelman

Ilmoittiko Internal Server Error WordPress sivustolla olemassa olostaan? Et ole yksin. Internal Server Error on yksi yleisimmistä virheistä, mitä WordPress käyttäjä kohtaa jossakin vaiheessa. Virhe koetaan usein myös todella hankalaksi. Tässä artikkelissa käydään helppo ja nopea prosessi tämän virheen selvittämiseksi.

Mikä aiheuttaa Internal Server Error virheen WordPress sivustolla?

Internal Server Error ei itsessään liity millään tavalla suoraan WordPressiin. Virhe voi tulla esiin millä tahansa palvelimella riippumatta sivustosta tai sen käyttämästä julkaisujärjestelmästä, eikä se suoraan kerro käyttäjälle sen enempää virheen varsinaisesta aiheuttajasta.

Voidaankin käyttää sanontaa, että Internal Server Errorin korjaaminen ilman sen kummempaa tietoa on kuin pyyntö lääkärille auttaa jos ei kerro mihin ja miten sattuu.

Internal Server Error - Näin selvität syyn ja ratkaiset ongelman

Useimmiten WordPress sivustoilla tämän virheen kuitenkin aiheuttaa lisäosan tai teeman toiminto/funktio. Myös korruptoitunut .htaccess tiedosto ja php muistin määrä ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.

Usein tilanne voi myös olla se, että virheviesti tulee vasta näkymiin, kun koitetaan päästä sivuston hallintapaneeliin ja samalla sivusto muuten toimii aivan normaalisti.

Käydään siis läpi alapuolella muutamat yleisimmät vaihtoehdot vian selvittämiseen.

Korruptoitunut .htaccess tiedosto

Ensimmäinen asia mikä kannattaa tarkastaa Internal Server Error virheviestin ilmestyessä näyttöön on .htaccess tiedosto. Löydät .htaccess tiedoston palvelimelta public_html kansion juuresta – samassa kansiossa on myös kansiot wp-content, wp-admin ja wp-includes.

Kokeile ensin uudelleen nimetä .htaccess tidosto vaikkapa .htaccess_vanha ja tarkista tämän jälkeen sivuston toiminta. Mikäli sivusto toimii taas – onnea! Sepäs oli helppoa tällä kertaa. Sivuston toimiessa muista vielä kirjautua hallintapaneeliin ja mene Yleiset -> Asetukset -> Osoiterakenne ja paina tallenna. Tämä luo uuden .htaccess tiedoston, jonka jälkeen voit poistaa vanhan uudelleen nimetyn.

Lisää muistia

Joskus  Internal Server Error johtuu yksinkertaisesti siitä, että jokin lisäosa, teema tai funktio sivulla tarvii suoriutuakseen enemmän muistia, kuin on saatavilla. Muistin lisääminen onnistuu paikasta riippuen, joko helposti tai ei niin helposti.

Usein webhotellin palveluntarjoajalla on ohjeet tämän toiminnon suorittamiseen. Voit kokeilla kuitenkin paria tapaa:

 1. Luo koneella tiedosto nimeltä php.ini
 2. Lisää tiedostoon teksti: memory=128MB
 3. Tallenna tiedosto
 4. Lataa tiedosto FTP palvelimelle kansioon /wp-admin/

tai vaihtoehtoisesti voit kokilla lisätä rivin

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );

wp-config.php tiedostoon, joka sijaitsee usein pulic_html kansion juuressa.

Monesti myös tästä muistin lisäämisestä on ollut apua Internal Server Errorin kanssa.

Mikäli muistin lisääminen auttoi ongelmaan – on kyseessä kuitenkin väliaikainen ratkaisu. Olisi hyvä selvittää myös onglman aihuttaja. Useimmiten tämän aiheuttaa heikosti koodattu lisäosa tai teema. Suosittelen kyselemään webhotellin palveluntarjoajaltasi, että tarkistaisivat lokitiedot palvelimelta.

Mikäli tästäkään ei ollut apua – jatka lukemista sillä vielä on vaihtoehtoja. 😉

Lisäosat pois käytöstä hetkeksi

Mikäli tähän astisista neuvoista ei vielä ollut ongelmanratkaisuun niin kyseessä on todennäköisesti jokin sivuston lisäosista, joka syystä taikka toisesta aiheuttaa ko. konfliktin. On myös mahdollista, että kyseessä on muutaman lisäosan kombinaatio, jotka eivät ole keskenään yhteensopivia.

Jos pääset sivuston hallintapaneeliin, ota kaikki lisäosat pois käytöstä. Jos taas et pääse sivuston hallintapaneeliin, voit ottaa lisäosat pois käytöstä ftp-yhteydellä nimeämällä ”plugins” kansion ”plugins.deactivate

Internal Server Error - Näin selvität syyn ja ratkaiset ongelman

huom: tämä toiminto ei poista mitään dataa sivustoltasi 🙂

Mikäli ongelma ratkeaa tässä kohtaa ja virheviestejä ei enää näy – tiedät ongelman aiheutuneen jostakin asennetusta ja käytössä olleesta lisäosasta.

Ota seuraavaksi lisäosia käyttöön yksi kerrallaan ja pidä sivustoa silmällä jokaisen aktivoidun lisäosan jälkeen – huomaat missä kohtaa virhe palaa taas sivustolla ja löydät näin syyllisen. Löydettyäsi syyllisen  – kannattaa lisäosasta luopua ja etsiä vaihtoehtoista lisäosaa tilalle tai olla yhteydessä lisäosan kehittäjään virheviestin tiimoilta.

Lataa WordPress coretiedostot uudelleen

Jos tähän astisista neuvoista mikään ei vielä auttanut, voi syyllinen löytyä korruptoituneesta tai saastuneesta WordPress tiedostosta.

Eli voidaan seuraavaksi kokeilla ladata palvelimelle uudestaan WordPress perustiedostot ja kansiot: wp-admin ja wp-includes.

Internal Server Error - Näin selvität syyn ja ratkaiset ongelman

huom: tämäkään toiminto ei poista mitään tietoa sivustoltasi. 🙂

Aloitetaan siirtymällä wordpress.org sivustolle ja lataamalla tuorein WordPress paketti. Pura paketti omalle koneelle ja avaa ftp-ohjelma. Siirrä puretut kansiot wp-admin ja wp-includes ftp:n juureen, missä ko. kansiot sijaitsevat. FTP ohjelma luultavasti varoittaa ja kysyy ”Korvataanko tidostot” voit vastata tähän myöntävästi ja laittaa vielä ruksin ”Käytä aina tätä” tai ”Muista tämä”.

Ratkesiko ongelma? Jos ei niin seuraava vaihe on ottaa yhteys webhotellisi palveluntarjoajaan ja kysyä heiltä neuvoa tai pyytää vaikkapa Sitefix WordPress Ylläpito apuun tässä kohtaa – meillä on vielä muutamat ässät hihassa. 😉

Miksi sivuston nopeus on liiketoiminnallesi tärkeää?

Miksi sivuston nopeus on liiketoiminnallesi tärkeää?

Nopeasti latautuvan verkkosivuston pitäisi olla jokaisen liiketoiminnan ykkös-prioriteetti, kahdesta syystä. Ensimmäinen on se positiivinen vaikutus, joka nopeudella on käyttäjien vuorovaikutukseen sivuston kanssa ja vastaavasti se negatiivinen vaikutus, joka hitaasti latautuvalla sivulla on. Toinen syy on sivujen latausajan vaikutus verkkosivusi sijoitukseen Googlen kaltaisissa hakukoneissa.

Tänään tarkastelemme sivuston nopeuden vaikutusta liiketoimintaasi, ja joitain syitä hitaasti latautuviin verkkosivuihin. Lisäksi käymme läpi, mitä voit tehdä minimoidaksesi sivun latausaikoja ja saada etua nopeasti latautuvista verkkosivuista.

Käyttäjien osallistuminen

Tiedät jo, että verkkosivujen vierailijat eivät pidä hitaasti latautuvista sivuista. Käyttäjien osallistumisen ja sivuston nopeuden tilastot ovat kuitenkin dramaattisemmat kuin saattaisit olettaa.

Hakutulosten esittämisen eri tapojen testaamisen aikana Google huomasi, että puolen sekunnin nousu ajassa, jonka hakumoottori käytti näyttääkseen tulokset, aiheutti 20% pudotuksen liikenteen määrässä testiin osallistuneiden kesken.

Verkkokaupoille hitaat sivulataukset voivat olla vielä vakavampia. Amazonin on kerrottu huomanneen, että sadan millisekunnin viive sivujen latautumisessa saattaa johtaa 1% laskuun tuotoissa.

Tunnettujen verkkosivustojen, kuten Googlen ja Amazonin kävijöiltä saattaa löytyä myös hieman enemmän sietokykyä: ihmiset käyttävät niitä, koska arvostavat niiden tarjoamaa palvelua. Sinun sivustollasi ei ehkä ole tätä etua.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos sivustosi ei lataudu niin nopeasti kuin se voisi, on riski, että potentiaaliset asiakkaat kääntyvät kannoillaan jo ennen kuin heillä on ollut mahdollisuus edes tutustua toimintaasi.

Vaikutus sijoitukseen hakutuloksissa

Toinen syy, jonka vuoksi sinun pitäisi välittää sivuston nopeudesta on se, että Google käyttää nykyään myös tietoja sivuston nopeudesta päätellessään, missä hakutulosten listalla sivustosi esittää.

Eli hitaasti latautuvat sivut eivät vain käännytä pois vierailijoita, vaan huonot latausajat saattavat myös estää vierailijoita löytämästä tietään sivustollesi ollenkaan.

Kaiken mahdollisen tekeminen, jotta sivustosi sijoittuisi paremmin Googlen hakutuloksissa, voi olla tehokas tapa lisätä vierailijoita ja sitä kautta myös asiakkaita ja loppukäyttäjiä. Vaikka monet mittareista, joilla Google arvioi sivustoja (esim. relevanssi, laatu ja arvovalta) saattavat vaikuttaa subjektiiviselta, sivuston nopeus on konkreettinen muuttuja, jonka parannukset on mitattavissa

Mahdolliset syyt verkkosivusi hitauteen

 • Heikko ylläpito
 • Verkkosivujesi ylläpidosta vastaavalla yrityksellä ja valitsemallasi palvelupaketilla voi olla valtava vaikutus suorituskykyyn.
 • Ennen ylläpitäjän valitsemista, sinun täytyy olla tietoinen sen maineesta. Sinun tulee myös ymmärtää, mitä kaikkia ylläpidon mahdollisuuksia on tarjolla, ja mikä on juuri sinun sivuillesi paras vaihtoehto.
 • Huonosti suunnitellut sivut

Yksi mahdollinen tekijä voi olla myös sivuston huono suunnittelu. Huonosti rakennettu sivusto voi vaikuttaa negatiivisesti sivun latautumisaikoihin. Monet muuten hyvin rakennetut, erityisesti WordPress-teemat, ovat hitaimmin latautuvien joukossa. Syynä ovat valtavat määrät toteutettavaa koodia ja tietokantapyyntöjä, joita ne tekevät jokaisella sivulatauksella. Myös WordPress-sivujesi aktiivisten liitännäisten määrä ja laatu voi vaatia merkittävän veron.

 • Ylisuuret tiedostot
 • Suuret kuvat ja muut mediatiedostot voivat myös lisätä verkkosivujesi latautumisaikaa. Kannattaa lukea enemmän maalaisjärjestä kuvakokojen määrittämisessä WordPressissä.

Joitain hyödyllisiä työkaluja

Onneksi on olemassa joitain verkkotyökaluja, jotka voivat auttaa sinua arvioimaan latausaikoja, tunnistamaan ongelmia ja jopa saamaan neuvoja korjaamiseen. Suosittelemme lämpimästi seuraavia työkaluja:

Google PageSpeed Insights
Web Page Test
Pingdom
GTmetrix

Johtopäätökset

Sivuston nopeudella on todistetusti vaikutusta siihen, miten pitkään kävijät viettävät aikaa sivuillasi. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka tehokas sivustosi on kovertoimaan vierailijoista asiakkaita. Lisäksi hakumoottorit, kuten Google, huomioivat sivuston nopeuden arvioidessaan sivujesi sijoitusta hakutuloksissa. Molemmista syistä, sivuston nopeuden parantaminen on hyvä liike yritystoiminnallesi.

Miten se tehdään? Yleisluontoinen vastaus on varmistaa verkkosivustosi hyvä suunnittelu, välttää ylisuuria mediatiedostoja ja ostaa ylläpito sopivalta yritykseltä, oikeantyyppisellä ylläpitopaketilla. Tutustu Sitefix ylläpitopaketteihin ja meidän suorittamiin WordPress nopeus -optimointeihin.

Kiitos lukemisesta!

Mitä tarkoittaa CDN ja mitä hyötyä siitä on?

Mitä tarkoittaa CDN ja mitä hyötyä siitä on?

Content Delivery Network eli CDN on yksi tärkeistä asioista mitä tulee sivuston nopeuttamiseen, optimointiin ja vakauteen.

Mikä CDN siis on ja mitä hyötyä siitä on?

CDN:stä on tullut tärkeä asia monella tapaa sivuston nopeutta optimoidessa. Itse asiassa sivuston nopeutta analysoivat sähköiset työkalut kuten GT Metrix ja Google Page Speed suosittelevat sivustoilla käytettävän hyvää CDN tekniikka parantaaksesi sivuston latausnopeutta.

Monille omia sivustoja rakentaneille sekä muuten teknisille ihmisille käsitys CDN on varmasti tuttu – monille tavallisille tallaajille se kuitenkin on edelleen yhtä hepreaa,

Ei syytä huoleen, sillä tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin mistä on kyse ja mitä tällä voidaan saavuttaa.

Mikä siis on CDN eli Content Delivery Network?

Useimmat yritykset Suomessa pitävät sivustojaan jaetulla palvelimella ja tiedostot sijaitsevat keskitetyssä datakeskuksessa. Esimerkkinä yritys ostaa webhotelli -palvelun verkosta – itse datakeskus sijaitsee esimerkiksi Ranskassa. Potentiaalinen asiakas saapuu yrityksen kotisivuille ja kaikki sivustolla näkyvä data on latautuu kävijän selaimeen kuvia ja muita tiedostoja myöden. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikös?

Mitä jos sivustolle tullut kävijä onkin toiselta puolelta maapalloa, kaukana Ranskasta? Tällöin yhteydenluonti ja vastausaika sivustolta kävijän suuntaan pitenevät huomattavasti – sivuston latautuminen voi siis kestää normaalia kauemmin.

Mikäli sivustolla taas oli CDN käytössä – latautuisi kaikki sivustolla oleva data kuvia sekä tiedostoja myöden kävijää lähimmästä datakeskuksesta. Parhaassa tapauksessa esimerkiksi kävijän omasta kotikaupungista = vasteaika lähes olematon tällöin.

Tämä on CDN:n pääasiallinen tarkoitus ja täten myös hyödyllinen ominaisuus.

Teknisesti ottaen tämä toteutetaan datan replikoinnilla => eli sivuston sisältö kopioidaan säännöllisesti eri puolille maapalloa valmiiksi odottamaan kävijöitä.

Hyvällä CDN palveluntarjoajalla on useita palvelimia ja datakeskuksia ympäri maapalloa eri sijainneissa. Mikäli siis saatetaan esimerkiksi WordPress sivustolle CDN palvelu päälle – aina kun sivustolle saapuu kävijä – latautuu itse sisältö kävijää lähimmästä palvelimesta – ei sivuston omasta webhotellista.

Mitä tarkoittaa CDN ja mitä hyötyä siitä on?

CDN hyödyt ja ominaisuudet

 1. Sivuston latausnopeus paranee
 2. Sinun lukijasi/asiakkaat/kävijät tykkäävät nopeasta sivustosta
 3. Isokaan määrä liikennettä ei hidastuta sivustoa
 4. Säästät rahaa mikäli webhotellissasi on rajoitettu kaistansiirto

Sijoittuminen Googlessa

Google on alkanut viime vuosina tarkastelemaan sivustojen latausnopeuksia yhtenä tekijänä sivuston rankkaamisessa hakutuloksissa. On siis tärkeätä, että sivustosi latautuu nopeasti.

Enemmän konversioita ja myyntiä

Hidas sivusto saa aikaan nopean poistumisen ja kilpailijoihin kääntymisen. Nopea sivusto taas pitää sivustolle tulleen kävijän sivustolla pitempään.

Tällä tavoin saadaan laskettua sivuston poistumisprosenttia ja konvertoitua entistä tehokkaammin kävijät asiakkaiksi -> kasvatettua myyntiä.

Sivusto kestää paremmin liikennettä

Mikäli sivustosi saa yhtäkkiä paljon näkyvyyttä, kasvaa myös liikennöinti sivustolle todella paljon. Mikäli sivustolla ei ole CDN ja puhutaan jaetusta palvelimesta – on usein tuloksena nopeasti pelkkä virheviesti sivuilla, sillä sivuston takana olleen palvelimen resurssit eivät kestäneet isoa määrää liikennettä.

Kunnollisen CDN:n kanssa ei isokaan liikennöinti ole ongelma, sillä sivustosi löytyy replikoituna monelta palvelimelta ja täten CDN osaa itse jakaa liikennettä tasapuolisesti ympäri maailmaa eikä täten rasita vain yhtä.

Vähennä kuluja hostauksen ja webhotellin suhteen

Mikäli käytössäsi on dedikoitu tai virtuaalipalvelin tai muu rajoitettu siirtokaistallinen palvelu – saatat joutua maksamaan yllättäviä kuluja palveluntarjoajalle mikäli sivustollesi tulee odotettua enemmän liikennettä ja kävijöitä.

CDN on huomattavasti edullisempi ratkaisu ennaltaehkäistä yllättävät kulut – tällöin et kuluta webhotellisi tai oman palvelimen siirtokaistaa – vaan sisältö tarjotaan CDN keskuksista.

Mistä hankkia CDN palvelu?

Tarjolla on monia ilmaisia sekä maksullisia CDN palveluita kuten CloudFlare, Amazon, CloudFront ja MaxCDN. Pian voidaan odottaa myös Googlen omaa julkista CDN palvelua.

Ei ole väliä onko kyseessä iso vai pieni sivusto – CDN:n käyttö on aina suositeltavaa ja siitä on varmasti apua.

Aloittelevalle taholle CDN palvelun käyttöönotto voi tuntua hankalalta.

Suosittelen tutustumaan Suomalaiseen palveluun nimeltä Pilvia.com – kotimainen palveluntarjoaja, joka on erikoistunut tarjoamaan aidosti ja oikeasti laadukasta palvelua hostauksen tiimoilta.

Pilvian ympäristöstä löytyy WordPress –optimoitu alusta, joka takaa varmasti nopean toiminnan ja tekniikan puolesta toimintavarmuuden. Vakiona alustasta löytyy mm: PHP7, Nginx, MarianDB, CloudFlare, SSL, HTTP2 – CDN on myös asia, jonka pystyvät laittamaan sivustolle pyynnöstä päälle.

Voit luoda Pilvia.com palvelussa oman WordPress –sivuston veloituksetta SSL –salauksella. Mikäli haluat liittää sivustoon verkkotunnuksen ja viedä tämän LIVE –tilaan on hinta vain ja ainoastaan 6,95€ + alv / kk tai 79€ + alv / vuosi.

Kuinka moni teistä käyttää jo sivustolla CDN palvelua?? Onko jotain mitä suosittelette erityisesti? Millaisia kokemuksia muuten teillä on CDN:n suhteen? Kommentoikaa alapuolelle.

HTTPS & SSL Sertifikaatti, miksi niin tärkeä?

Tietoturvan merkitys on todella kovassa kasvussa ja tärkeässä roolissa tämän päivän yritysmaailmassa – itseasiassa sen rooli on isompi kuin koskaan aiemmin. Olit sitten pienyrittäjä tai isomman verkkokaupan omistaja, Sitefix suosittelee vahvasti hankkimaan SSL sertifikaatin sivustolle. Tässä artikkelissa käsitellään perustiedot ja toimintaperiaatteet HTTP ja HTTPS:n välillä sekä HTTPS:n tuomat hyödyt liittyen liiketoimintaan ja kotisivuihin.

Ensimmäinen ero HTTP / HTTPS välillä on erittäin merkittävä. Käyttäessäsi HTTP protokollaa, sivuston ja käyttäjän välistä yhteyttä ei suojaa tai salaa mikään – se on kuin avonainen ovi, joka mahdollistaa monet haittatekijät mukaan kanssakäymisiin. Tässä tapauksessa esimerkiksi haittatekijä voisi anastaa sivustosi arkaluonteiset tiedot ja myös sivustoa selaavan asiakkaan tiedot.

HTTP protokolla ei ole kiinnostunut tietoturvasta, sillä sen ainoa tehtävä on näyttää kotisivuilla oleva data vierailevan tahon päätteellä – tätä protokollaa ei oikeastaan kiinnosta ollenkaan kuin data kulkee pisteestä A pisteeseen B. Haluatko siis lähettää ja vastaanottaa dataa ilman suojaa tänä päivänä?

Kuinka HTTP siis toimii?

HTTP protokollan kuvaus

HTTP:tä käytettäessä siellä liikkuva data ei ole mitenkään suojattu eikä salattu ja täten mikä tai kuka tahansa kolmas osapuoli voi halutessaan päästä sivusta seuraamaan hyvinkin tarkasti liikkuvaa dataa.

HTTPS toimii taas hieman eri protokollalla, nimittäin SSL:llä. Se varmistaa, että palvelimen ja selaimen välinen data liikkuu ongelmitta, salattuna ja suojattuna.

HTTPS & SLL Sertifikaatin toiminta

HTTPS salaus ja suojaus

Kuinka SSL protokolla siis toimii? Tässä on järjestys asioista, joita tapahtuu silloin kun avaat HTTPS sivuston.

 1. Selaimesi muodostaa yhteyden sivustoon, joka käyttää SSL protokollaa
 2. Selaimesi pyytää sivuston palvelinta esittäytymään
 3. Sivuston palvelin vastaa takaisin esittämällä SSL sertifikaatin
 4. Selaimesi tarkistaa SSL sertifikaatin luotettavuuden. Mikäli se on hyvä, selaimesi lähettää ilmoituksen palvelimelle.
 5. Sivuston palvelin lähettää digitaalisesti allekirjoitetun pyynnön aloittaa SSL istunnon
 6. Tässä kohtaa https ilmestyy osoiteriville ja salattu sekä suojattu data alkaa liikkumaan selaimen ja sivuston palvelimen välillä

Tämä on siis se kohta, milloin sinun tulisi kysyä itseltäsi: Haluanko lähettää henkilökohtaisia tietoja pisteestä A pisteeseen B salattuna sekä suojattuna vai haluanko lähettää sen avoimesti HTTP:n välityksellä?

Seuraava etu on myös merkittävä. HTTPS on yksinkertaisesti nopeampi kuin HTTP. Epäiletkö tätä väitettä? Ei se mitään, niin moni muukin. Kokeile kuitenkin tästä nopeustesti HTTP / HTTPS:n välillä ja katso itse.

Mikä on SSL Sertifikaatti?

HTTPS & SSL Sertifikaatti, miksi niin tärkeä?

SSL sertifikaatti yksinkertaisesti viestittää sivustollasi vieraileville tahoille, asiakkaillesi, että tämän lähettämä data sivuston suuntaan salataan sekä suojaan. SSL sertifikaatti luo heti luottamuksen tunteen, sillä useimmat selaimen tänä päivänä indikoivat varsin mallikkaasti luotettavan sivun ja SSL:n tuomat hyödyt.

Mites kustannuspuoli ja vaihtoehdot?

SSL sertifikaatin hinta riippuu hyvin pitkälti tähän liitetyistä ominaisuuksista, joita SSL palveluntarjoajat tarjoavat. Hinnat liikkuvat yleisesti noin 50€ – 400€ välillä. Hinnat eivät siis päätä huimaa ja tällä tavoin kaikilla pitäisi olla varaa tähän. Nopea googlaus antoi seuraavia vaihtoehtoja hinnoista / tarjoajista:

Symantec
Yksi tunnetuimmista ja luotetuimmista SSL sertifikaattien tarjoajista.

Hinnat alkaen 399€ / vuosi.

Comodo
Erittäin luotettava SSL tarjoaja, joka tarjoaa laadukkaita sertifikaatteja kilpailukykyiseen hintaan. Comodolta saa myös ilmaisen SSL sertifikaatin, joka on voimassa 90 päivää.

Network Solutions
Myöskin todella luotettava SSL tarjoaja, jonka hinnat sijoittuvat 59,99€ – 399,50€ välille vuositasolla.

GoDaddy
Maailmanlaajuisesti tunnettu yritys web-tuotteiden ja verkkotunnusten puolelta. GoDaddy tarjoaa myös laadukkaita ja  hinnaltaan kilpailukykyisiä SSL sertifikaatteja.

SSL Sertifikaatti ilmaiseksi?

Ilmainen SSL sertifikaatti

Internet Security Research Group (ISRG) ylläpitoo palvelua ”Let’s Encrypt”. Tämä on avoimen sertifikaatin toimija, joka myöntää SSL sertifikaatteja täysin veloituksetta. Tavoitteena tällä ryhmällä on luoda Internetistä yksinkertaisesti turvallisempi paikka ja tämän takia ryhmä tarjoaa digitaalisia sertifikaatteja täysin veloituksetta ja erittäin yksinkertaisella tavalla.

Kuten aikaisemmin mainittiin – myös Comodo tarjoaa ilmaisen sertifikaatin 90 päivän ajaksi.

Yhteenveto

Surffaillessasi verkossa, kiinnitä huomioita sivustojen salauksiin ja suojauksiin. Harkitse vakavasti SSL sertifikaatin hankkimista omalle sivustolle ja mikäli näin teet, suosittelen tiedottamaan asiasta julkisesti -> asiakkaasi arvostavat varmasti elettäsi.

ps. Sitefix.fi sivustolla kaikki data on suojattu sekä salattu HTTPS protokollaa käyttäen SSL sertifikaatin kanssa.

WordPress 4.7 ”Vaughan” julkaistu

[vc_row clean_padding=”xs” css=”.vc_custom_1482435994294{padding-right: 15% !important;padding-left: 15% !important;}”][vc_column][vc_column_text]Wordpress 4.7 ”Vaughan” on juuri julkaistu. Version nimi ”Vaughan” juontaa juurensa kunnioittamalla Jazz vokalisti Sara Vaughania.

Viimeisestä isommasta päivityksestä, WordPress 4.6, on kulunut hieman alle 4 kuukautta. Tuorein versio 4.7 pitää sisällään hyödyllisiä ominaisuuksia, joiden avulla sivuston luonti ja päivittäminen WordPressillä onnistuu entistä intuitiivisemmin.

Tässä artikkelissa käydään läpi mitä uusin WordPress 4.7 versio pitää sisällään ja vielä muistutuksena mitä on syytä ottaa huomioon ennen päivitystä.

Ennen WordPressin päivittämistä – suorita varmuuskopionti

Aina isoimpien versiopäivitysten yhteydessä suosittelen ottamaan sivuston tiedostorakenteesta sekä tietokannasta päivityksen kaiken varalta. On myös suositeltavaa tarkastaa, onko sivuston teemaan ja/tai lisäosiin tullut päivityksiä liittyen uuteen WordPress versioon.

Ihanteellinen tilanne isoimmille sivustoon kohdistuville päivityksille olisi suorittaa nämä erikseen omassa testiympäristössä ja täten välttyä tuotannossa olevan sivuston mahdollisilta katkoilta.

Kyseessä on isompi versiopäivitys ja täten se sivusto ei päivitä itse itseään automaattisesti kuten pienemmissä tietoturvapäivityksissä – on tämä tehtävä siis manuaalisesti hallintapaneelin kautta.

 

Wordpress 4.7 "Vaughan" julkaistu

 

Uusi oletusteema Twenty Seventeen

Wordpress 4.7 "Vaughan" julkaistu

 

Jokainen WordPress versiopäivitys pitää sisällään aina uuden ja päivitetyn oletusteeman – tässä ei tehdä poikkeusta tälläkään kertaa. Twenty Seventeen on tuore ja raikas teema, jossa korostuu tämän päivän trendinä kuvien iso rooli ja otsake. Uutuutena teemaan saa upotettua otsakkeeseen myös videoita. Etusivulla on myös useita alueita, joihin voi asetella omaa sisältöä laittamatta kaikkea allekkain.

Voit tutustua uuteen Twenty Seventeen teemaan osoitteessa: http://2017.wordpress.net

Video-otsakkeet

WordPress 4.7 tukee videoita paremmin kuin aikaisempi versio. Voit upottaa videon helposti mukauta toiminnolla sivuston otsakkeeseen.

Mukauta sivustosi kertaheitolla

Päivitetty mukauta –toiminto mahdollistaa laajemman sekä paremman kustomoinnin sivuston suhteen.

Paranneltu valikon luonti

Wordpress 4.7 "Vaughan" julkaistu

WordPress 4.7 on tuonut odotetun ominaisuuden nopeampaan sisällön tuotantoon ja sivuston arkitehtuurin saattamiseksi. Voit valikkoa luodessa ja muokatessa myös luoda tarvittavia uusia sivuja ja laittaa näitä valikkoon samalla. Tämä nopeuttaa sivuston rakennusprosessia huomattavasti, sillä enää ei tarvitse hyppiä edestakaisin sivut –osiossa.

CSS editori ja livenäkymä

Wordpress 4.7 "Vaughan" julkaistuYksi allekirjoittaneen mielestä parhaimpia tämän version ominaisuuksista on tämä. Voit vihdoin lisätä omia CSS tyylejä suoraan sisäänrakennetun mukauta –toiminnon kautta ja näet tyylimuutokset livenä. Et siis tarvitse enää tähän erillistä lisäosaa ja mikä parasta, näet muutokset heti. Devaaminen muuttui juuri helpommaksi. 😉

Hallintapaneelin kielivalinnat

Wordpress 4.7 "Vaughan" julkaistu

Uutena ominaisuutena sivustolle rekisteröityneet käyttävät voivat vaihtaa hallintapaneelin kielen haluamaansa muokkaamalla omaa profiilia – saadaan ympäristö kaikille sopivalla kielellä.

PDF esikatselu kuvakkeet

Wordpress 4.7 "Vaughan" julkaistu

Oletko joskus lisännyt PDF tiedostoja mediakirjastoon? Lisättyäsi PDF tiedoston, näkyi vain pelkkä tiedostoikoni ja tiedoston speksit. Ei enää. Nykyisin WordPress osaa näyttää mediakirjastossa ja upotetussa PDF tiedostosta ensimmäisen sivun ja täten tunnistat helposti mikä PDF tiedosto kyseessä.

Yhteenveto

Mielestäni tämä päivitys oli varsin kohdallaan ja toi muutaman todella pitkään odotetun ominaisuuden vihdoin saataville. Eniten tykkäsin tuosta CSS live-editorista, jonka avulla sivuston viilaus sopivaksi onnistuu entistä helpommin.

Joko päivitit uuteen versioon? Mitä olit mieltä? Kommentoi ihmeessä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]